A Tej Zen-e

Dr. Kemenesi

A tej és tejtermékek jótékony élettani hatásáról rengeteg tanulmány és cikk született és meglepõ módon még ma is sok bulvármagazin kampányol a tejfogyasztás ellen minden megalapozottság nélkül valamiféle furcsa küldetéstudattól vezérelve.
E mostani írásunkban röviden szeretnénk kiállni a tényekre alapuló egészséges tejfogyasztás mellett és ennek végén néhány különleges és otthon könnyen elkészíthetõ tejes kozmetikai recepttel is szolgálni.

Nos, mindenek elõtt tisztázzuk, hogy mindenféle álszakértõi véleménytõl függetlenül a tej gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, egyben a legfontosabb kalciumforrásunk, valamint D-vitamint, tejcukrot és teljes értékû fehérjéket tartalmaz. Ezen túlmenõen azt is tudjuk, hogy az extra minõségû tejbõl készült élõflórás tejtermékek - a többi között a joghurt, tejföl, kefir is - kiemelkedõ szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban, s az egészséges életmódban.

A hazai tejfogyasztásra jellemzõ, hogy az egy fõre esõ fogyasztás éppen csak eléri a 60-65 litert évente, ami az európai uniós fogyasztás 4/5-e és ez az érték is évrõl-évre 2-3%-kal csökken.

A tej és a tejtermékek nemcsak kiemelkedõ szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban, hanem évezredek óta bizonyítottak jótékony, kedvezõ élettani hatásai. Ezek az élelmiszerek tápanyagokban gazdag termékek. A tej és a tejtermékek ideális kalciumforrások, hiszen a tejben egyszerre és optimális arányban található a fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig csonttömegünk megtartását. Miután kalcium nem képzõdik a szervezetünkben, a szükséges mennyiséget a táplálékokból kell felvennünk.

A táplálékkal bevitt kalciumnak azonban csak egy része (kb. 21-70%-a) szívódik fel, attól függõen, hogy milyen élelmiszerrel vittük be. A felszívódást sok tényezõ befolyásolja, a D-vitamin és a tejcukor például elõsegíti. A D-vitamin az egészséges csontrendszer kialakulásában és fenntartásában fontos szerepet játszik, megfelelõ mennyiségû fogyasztása elengedhetetlen. D-vitamin napfény hatására a bõrben is keletkezik, ezért is fontos minden nap legalább félórás séta, focizás, biciklizés, futás a szabad levegõn. Ételeink közül jó D-vitaminforrások a tej, a tojás, egyes halfélék, a tõkehalmáj és a margarinok.

Egy másik, a közelmúltban lefolytatott 3 éves felmérésbõl az is kiderült, hogy a magyar lakosság bélflórája igen rossz állapotban van, köszönhetõen annak, hogy az immunrendszerünk legnagyobb részét adó és az egészség megõrzésében elengedhetetlen szerepet játszó mikrobák (probiotikumok) az optimálisnak mondható 45% arány helyett mindössze 12%-ban találhatóak meg átlagosan.
Többek között ezzel is magyarázható, hogy a közép- és kelet-európai országok közül messze hazánkban a legnagyobb a súlyos emésztõszervi megbetegedések száma.
Pedig a mindennapos joghurt és kefir fogyasztásával ez a probléma is jelentõsen mérsékelhetõ lenne, nem is beszélve arról, hogy kiváló alternatívát jelentene az egészséges nassoláshoz és ezáltal a túlsúlyosság megelõzéséhez.

Szinten kevéssé ismert a tejfogyasztás szájhigiénére és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása.
A tejfogyasztása során ugyanis sohasem csökken a száj pH-ja 5.5 alá ezáltal védi a fogzománcot.
A tej egészségügyi hatásai közé tartozik, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere betegségek kockázatát.

E sok igen kedvezõ élettani hatása mellett ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy már az ókorban is ismert volt a tej bõrre és hajra kifejtett jótékony vitalizáló hatása, amit szintén ásványi anyag tartalmának és pH értékének köszönhetetünk.
A történelem koronás szépségei után a mai kozmetikai gyártók sem nélkülözhetik ezeket a praktikákat, de magunk is készíthetünk otthon egyszerû, pénzkímélõ módon néhány a háztartásban fellelhetõ tejtermék segítségével csodás szépítõszereket.
A teljesség igénye nélkül felsorolunk itt néhány a közérzet és testi-lelki kényeztetésre szánt megoldást:

 

Tápláló tejes fürdõ

A puha, bársonyos bõrért csak annyit kell tennünk, hogy 1 liter tejbe 2 pohár tejfölt keverünk és a fürdõvízhez adjuk. 15 perc fürdõzés után érezhetõ az eredmény.

 

Tejes-mézes testtekercselés

Vitalizálja és simává varázsolja a száraz bõrt ez a kényeztetõ pakolás. Az elõkészületekhez szükségünk van 5-6 liter tejre, 3,5-4 dl mézre és csíkokra felhasogatott vászonra, de régi lepedõ is megteszi. A mézet jól keverjük el a tejben és tegyük fel a tûzhelyre melegedni. Az elsõ buborékok megjelenésekor húzzuk félre, rakjuk bele a vászoncsíkokat és lefedve hagyjuk 5 percig állni. Addig terítsünk fürdõlepedõket vastagon a fürdõkádba. A tejes csíkokat enyhén csavarjuk ki és tekerjük magunkra a nyakunktól haladva a bokánkig. Ha elkészültünk, feküdjünk bele a kádba és jól takarózzunk be. Pihenjünk a kellemes melegbe 15-20 percig. A csíkok teljes kihûlése után zuhanyozzunk le. Bõrünk selymes és rugalmas lesz.

 

Bõrnyugtató túró pakolás

Egészséges, hidratált bõr eléréséhez készítsünk túró pakolást. Abban az esetben is alkalmazhatjuk, ha a napozás során felégtünk. Elkészítése egyszerû: két rész túrót, keverjünk ki egy rész tejszínnel és a kapott masszát kenjük a testünkre. Fél óra elteltével langyos vízzel zuhanyozzunk le.

Tejreceptek

Önmagában nézve gyakran hajlamosak vagyunk a tejet mindennapi élelmiszerként aposztrofálni pedig a tej szervesen benne él a konyhai kulináriában, amirõl szerencsére valamennyi gasztroblogger és receptekkel foglalkozó website szívesen megemlékezik.

Mondhatni se szeri se száma azoknak az étel és ital különlegességeknek, amit a tej vagy tejtermék felhasználásával készíthetünk és többségük még egészséges is.
Nagyszerû lehetõség tehát, hogy gyermekeink vagy a család többi tagját nagyobb tejfogyasztásra csábítsuk.

Tejes italok és turmixok
A tejes italok hígabbak a turmixoknál, mivel azt nemcsak gyümölcshús, hanem szörpök hozzáadásával is készíthetjük. A tej körülbelül 5–8 fokos legyen! Elektromos mixerrel, turmixgéppel készítsd (a koktélfeltétet használd, amelyet általában adnak a gépekhez)! A recepteknél az elkészítés azonos: öntsd, keverd, majd turmixold össze a hideg alkotórészeket!

Gyümölcsös tej
Készítheted almából, ananászból, málnából, szamócából, meggybõl, ribizlibõl, narancsból, barackból stb. A recept négy személynek: 1 l tej, pici citromlé, 5 dkg cukor és 15 dkg gyümölcshús (szörppel is csinálhatod). Ha banánból vagy mézzel készíted, nem kell cukor bele. Gyümölcs helyett használhatsz karamellát, malátakivonatot is, paradicsompüré felhasználása esetén cukor helyett egy csipet sót tegyél a tejbe! A variációknak csak a fantáziád szabhat határt.

Tejes koktélok
A két-három deciliteres poharakban felszolgálandó, alkoholmentes tejes koktélok frissítõ hatásúak, és tápértékük is jelentõs. Fontos, hogy maximum 8−10 fokos tejet használjunk! Az italok elkészítéséhez a turmixgép a legjobb. A gyümölcsös tejkoktélok receptje azonos: az elkészítéshez gyümölcsszörp, tejszín, tej, néhány darabka jég kell.

Gyümölcsös tejkoktél
3 cl eper- (narancs, málna, sárgarépa stb.) sûrítmény vagy szörp, 1 cl citromszörp, 1,5 dl tej, 1 kanál aprított jég. Ha paradicsomos italra vágysz, akkor pedig citrom helyett narancsszörpöt adj hozzá! A kókuszhoz citrom helyett csokoládés cukorszörp illik. Ha barackból vagy ribizlibõl, az elõzõk mellett egy kis tejszínnel bolondíthatod meg az italod. Jeget mindegyikhez ajánlott tenni. Koktélpohár és gyümölcs illik a tálaláshoz.

Gyümölcsös-tejfölös koktél
5 cl fagyasztott tejszínkrém, 5 cl tejföl (12% zsír), 1 dl tej, 2 cl gyümölcsszörp, 1 cl citromlé. A turmixba mérd bele a hûtött tejet és tejfölt, a gyümölcsszörpöt és a fagyasztott tejszínkrémet, majd az egészet kb. 1 percig turmixold! A pohárba töltött italt gyümölccsel díszítjük.

Írós italok
Az író a tejszínbõl köpült vaj készítése során visszamaradó folyadék. Összetétele körülbelül megegyezik a sovány tej összetételével, íze azonban más. Az írós italt különbözõ gyümölccsel készíthetjük, s a recept hasonló: 2 dl író, 2 cl gyümölcssûrítmény, egy kevés friss gyümölcs. Elkészítéséhez a leginkább almát, ananászt, málnát, narancsot vagy szamócát ajánlunk. Narancs esetében adj hozzá egy kis cukrot!

 

Rizspuding Jamie Oliver receptje alapján

Ízre nagyon hasonlít a rizskoch ízére, de annál sokkal krémesebb, és fõleg sokkal, de sokkal egyszerûbb az elkészítése! Persze kell bele bõven zsiradék vaj és tejszín formájában, de tudjuk, hogy sajnos ettõl lesz olyan nagyon finom az íze!

Hozzávalók 6 fõ részére

80 g mazsola (vagy más aszalt gyümölcs, ízlés szerint)
50 g vaj, + edény kikenéséhez
50 ml rum (én ezt elhagytam a gyerekek miatt, de ezzel még finomabb)
75 g cukor
125 g kerekszemû rizs
700 ml tej
200 ml tejszín
1 egész vanília rúd
Szerecsendió

A sütõt kapcsoljuk be 140˚C-ra (gázsütõnél 1-es fokozat).

A mazsolát áztassuk be a rumba.
Egy 1-1,5 l ûrtartalmú sütõedényt vajazzunk ki.

A vajat olvasszuk fel egy edényben, és adjuk hozzá a cukrot. Kevergessük alacsony lángon, míg a cukor elolvad a vajban. Ezután adjuk hozzá a rizst, és még ezzel is keverjük kb. 1 percig. Öntsük bele a tejet és a tejszínt, és tegyük bele a félbevágott, kikapart vanília rudat. Forraljuk fel. Keverjük bele a rumos mazsolát.

Az egészet öntsük át a kivajazott sütõedénybe. A tetejére reszeljünk szerecsendiót, és tegyük be a sütõbe 1-1¼ órára.
Elkészülte elõtt negyed órával emeljük ki a vanília rudat, helyezzük a rizspuding tetejére dísznek, majd süssük még 15 percig. Melegen tálaljuk.

Nektek tejelünk

Weboldalunkon rendszeres összegyûjtjük azokat a híreket, amelyek úgy gondoljuk, érdemes megosztani mindenkivel, akit kicsit is érdekelnek az élelmiszeriparral és kereskedelemmel kapcsolatos hírek.
Természetesen nem gondoljuk, hogy oldalunk átvehetné bármelyik hírportál szerepét, ezért az itt közzétett híreket természetesen megosztjuk a Facebook-on is, mint a jelenlegi tájékozódás és ismeretszerzés leginkább használt fórumához.
Észrevételeket és véleményeket is inkább oda várunk, de ha valaki megtisztel bennünket azzal, hogy levélírásra szánja el magát, természetesen az sem marad megválaszolatlanul.

Kezdjük most egy bennünket is közelrõl érintõ felméréssel, amit az aprolepes.hu készített a Szigetre látogató fiatalok között.

Százból hat fiatal tudja, melyik a zöld tejcsomagolás!

A Sziget Fesztiválon teszteltük, a fiatalok szerint melyik tejcsomagolás a legkevésbé környezetterhelõ. Vajon a dobozos? A mûanyagflakonos? Vagy a zacskós tej?
A legtöbben a dobozosra tippeltek, hiszen az papírból van, hogy lehetne ezt elrontani... Sajnos épp így. Mert a tejes doboz nem csak papírból van! Ez egy kombinált csomagolás, amiben van papír, mûanyag és sokszor alumínium is. Ezeket préselik jól össze. Ezért nehéz az alapanyagukat újrahasznosítani. Legtöbbször csak az égetésükkel járó hõenergiát használják fel. Ráadásul ezek is nagyon sokára bomlanak majd le a lerakón, és még sok helyet is foglalnak.

A mûanyag flakonos (legtöbbször pet palackos) válaszra tippeltek a többiek. Sajnos ez sem jó válasz. Miért? Rengeteg energia kell egy palack elõállításához. Igaz, ezekbõl a flakonokból, ha szelektíven gyûjtjük, készülhet még például polár takaró, bevásárló szatyor vagy szörfdeszka. Jó is lenne, ha mindenki szelektálná palackokat. De sokan nem teszik, pedig ez a mûanyag csak évmilliók alatt bomlik el a természetben. Ráadásul még laposra taposva is rengeteg helyet foglal.
Akkor mi a legjobb ebbõl a hármasból? Százból 6-an tudták, hogy a zacskós tej a legkevésbé környezetterhelõ megoldás. Ha a többiek is beszereznének egy tejtartót, és a boltban flakonok és dobozok helyett a zacskót választanák, 75%-kal csökkenthetõ volna a háztartási hulladék.
Természetesen nagyon jó válasz lenne a tölthetõ üveg, de sajnos a napi forgalomban még nagyon kevés van belõle. Bár szerencsére szaporodnak a jó példák, de egy átlagos boltban a fenti háromból választhatunk általában.
Miért válaszd a boltban a zacskós tejet az elõbbi kettõ helyett?

  • a dobozos-mûanyagos palackos megoldáshoz képest sokkal kisebb tömegû hulladék származik a csomagolásából (ráadásul akár biológiailag lebomló zacskóba is tölthetnék a gyártók a tejet, ahogy külföldön már néhányan);
  • az üres zacskó csak pici helyet foglal
  • kevesebb anyag, energia szükséges az elõállításához
  • a tejes zacskó is mûanyag, de jól szelektálható és újrahasznosítható hulladék

Meglepõ az eredmény? A Szigeten a fesztiválozók is csodálkoztak.
Az Aprólépés kvízsorát kitöltve még sok érdekes kérdésre fény derült.
Te tudtad volna a jó megoldást?
forrás: www.aprolepes.hu